Kort verslag: Skate-a-Round Barcelona 29-9 t/m 6-10 2000: (klik op de plaatjes voor een grotere versie)

sk8-a-round_groep_kl.jpg (5216 bytes)
De Skate-a-Round groep

Barcelona is echt een prachtige skatestad op nog geen twee uur vliegen van Schiphol. De reisorganisatie Skate-a-Round heeft een week lang skaten in deze stad georganiseerd. In het centrum kan je uitstekend (vlak) skaten. Er zijn mooie boulevards met geasfalteerde fietspaden, mooie tegels in het oude centrum en langs het strand. Helaas wel veel slecht 'skatebare' stoepen elders in de stad. Als gevorderde skater kun je buiten het centrum spectaculaire afdalingen doen! Wil je eens niet skaten, dan is er natuurlijk het strand (prachtig weer) en de ontelbare bezienswaardigheden in de stad. Vrijwel alle 17 deelnemers hadden alleen geboekt, dus er was altijd wel iemand, of een groepje, te vinden om mee op te trekken. De drie night skates zijn geweldig evenals de ontvangst door de spaanse skaters :-). Lex van Skate-a-Round had de contacten al vanuit Nederland gelegd. Prima. Volgend jaar weer!!!

 

Lang verslag: (klik op de plaatjes voor een grotere versie)

port-vell.jpg (41488 bytes)
Een beauty van een haven.

 

Vrijdag 29 september: Vrijdag Night Skate

Vanuit het vliegtuig kunnen we al de zonnige stranden zien die ons verwelkomen. Eenmaal op de grond merken we dat de zomer hier nog niet tot een eind is gekomen. Lekker warm zeg! Met de trein en metro komen we op de Ramblas, ÚÚn van de drukste toeristenstraten met zeer veel straatartiesten en souvenirverkoop. Vlak daarachter ligt het hotel. 's Avonds staan we al op de skates.

ontmoeting_bcn_skaters_kl.jpg (3894 bytes)
Ontmoeting met Spaanse skaters.
t-shirts_kl.jpg (3481 bytes)
Lex met het Barclona shirt en Jorge met het FNS-shirt.

Jorge Riviere een lokale skater ontvangt ons en leidt ons naar Carlos die net skate-les heeft gegeven op de boulevard aan het strand. Er sluiten nog meer spaanse skaters aan en de vrijdag night skate kan van start. Vrijdag gaat het niet al te hard en het is bedoeld voor beginnende skaters. Pas rond half drie 's nachts keren we voldaan terug naar het hotel.

Barcelona blijkt zeer gevarieerde bestrating te hebben. De stoepen in het centrum zijn vaak niet geschikt om lekker te skaten: veel kleine vierkante stenen, of geribbelde sierbestrating. Veel plaatsen zoals de strandboulevard, of het oude "Barri G˛tic" hebben grote vlakke tegels, waar het lekker rollen is. De grote straten zoals de Avinguda Diagonal, of de Paral.lel hebben een mooi geasfalteerd fietspad. Andere straten hebben weer een geasfalteerde brede stoep in de middenberm. Tijdens de night skates op dinsdag en donderdag wordt er grotendeels op de weg geskate. Daar ligt vrijwel zonder uitzondering goed asfalt.

 

Zaterdag 30 september: Naar het strand.
bankje_kl.jpg (4450 bytes)
Mooie vlakke tegels langs het strand.

Lekker de stad bekijken, skaten en naar het strand. De temperatuur ligt nog tussen de 20 en 25 graden! Lex van Skate-a-round heeft ook al de startnummers opgehaald van het skatefestijn dat zondag plaatsvindt "El Corte Ingles" gesponserd door het gelijknamige warenhuis. Dit evenement vindt ÚÚn keer per jaar plaats en trekt zo'n 15.000 skaters.

Zondag 1 oktober: El Corte Ingles.

sortida_corte_ingles_kl.jpg (5571 bytes)
corte_ingles_kl.jpg (5040 bytes)
Duizenden skaters doen mee aan de "El Corte Ingles"

Wakker worden met regen...ahhh...gaat het skaten wel door? Net op tijd is de weg opgedroogd als we aan de start verschijnen van de toertocht van 9km. De start is op Placa Catalu˝a en gaat via de Aragˇ, Plaša d' Espanya, de Avinguda Parel.lel naar de Port OlÝmpic. Waar al die duizenden skaters vandaan komen weet ik niet. Overdag zie je er niet zoveel in de stad en ook de night skates hebben niet meer dan 90 deelnemers. In het Olimpisch dorp worden sprintwedstrijden, streethockey en freestylecompeties gehouden. Super gezellig.


We sluiten weer aan bij onze spaanse skatevrienden en gaan met een groep van 50 eten in de Olympische haven. Het valt op dat veel van hen niet engels spreken. Goed dus om je Spaans te oefenen. Deze groep skaters uit Barcelona zegt niet georganiseerd te zijn (meer een vriendenclub), maar hebben wel een gemeenschappelijk t-shirt en website: www.patinar-bcn.com "patinar" is Spaans voor skaten.

groepsfoto_kl.jpg (5465 bytes)
Spaanse en nederlandse skaters gezamelijk.
patinar-bcn_kl.jpg (5088 bytes)
Mercedes, Lucile, Jorge, Paul en Carmen

Na het eten vertrekken we onder leiding van Amalia naar de Montju´c, de berg met het olympisch stadion, het Palau Nacional en een oud fort. Ver komen we echter niet, een gigantische wolkbreuk spoelt ons weer terug naar het hotel.

 

Maandag 2 oktober: toeristisch skaten.

palau_nacional_kl.jpg (3926 bytes)
Palau Nacional
castell_kl.jpg (3826 bytes)
Het kasteel van Montju´c.

Onder het motto "vrijheid blijheid" gaat ieder alleen of in kleine groepjes de stad in. Zelf ben ik de Montju´c opgeskate en heb ik daar het Paleis en het olympisch stadion bezocht. Je kan met roltrappen tot aan de voordeur van het Paleis komen. Vervolgens ben ik via Carrer Montju´c naar het Castell de Montju´c geskate. Dit is een zeer steile klim (10%). Vanaf het stadion kan je ook de Carrer Doctor en de Avinguda Del Castell nemen, minder steil, maar ook minder goed asfalt. Vanaf de berg en het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de stad en de havens. Als je weer naar beneden rolt, merk je hoe ongelovelijk steil het is: even je remblok los en je wordt gelanceerd (ook omdat het asfalt super strak is). Overdag veel te gevaarlijk.

bcn_overzicht_kl.jpg (7437 bytes) Uitzicht over Barcelona vanaf Montju´c.

 

ciutadella_kl.jpg (4370 bytes)
De Triomfboog van FontserÚ en Gaudi.
sagrada_kl.jpg (4271 bytes) casa_amatiller_kl.jpg (4910 bytes)
La Sagrada Familia. Casa Ametiller
parc_Guell_kl.jpg (3641 bytes) ingang_guell_kl.jpg (3765 bytes)
Parc GŘell. Bank met moza´ek. Ingang Parc GŘell

Vanaf de berg lekker skaten langs de havens om zo bij de het Parc de la Ciutadella te komen. Hier ligt gravel, maar met een beetje goed wil lukt dat ook wel. Lekker rustig wat drinken aan de vijver bij de Triomfboog van Josep FontserÚ en Antoni Gaudi. Vanuit het park over slecht skatebare stoepen naar de Sagrada Familia. Een imposant bouwwerk waar ze deze eeuw nog wel mee bezig zullen zijn om het te voltooien. Weer verder naar het noorden op naar Parc GŘell kom je buiten de wijk Eixample en worden de straten kleiner. Je moet aardig doorskaten want het loopt steeds steiler omhoog. In Parc GŘell heeft Gaudi zich aardig uitgeleefd. Zeer mooi om te zien. Vooral de "langste bank ter wereld" rondom het plein herbergt heel wat porseleine moza´ken. Afdalend via de Carrer de Gracia en de Passeig de Gracia komt je langs het beroemde Casa Milla (ook van Gaudi) en de o.a. Casa Ametiller. Al skatend toch ca 20km afgelegd. 's Avonds zijn we met de groep gaan eten en tot diep in de nacht stappen in het Maremagnum. Het nieuwe uitgaansleven in Port Vell.

 

 

Dinsdag 3 oktober.: Dinsdag Night Skate

In de ochtend een tour gemaakt met de "hop on, hop off" sightseeing bussen. Dit kun je beter in de middag doen, dan staan er geen rijen. In de middag met RenÚ, Egbert en Linda een skatetour door de stad gemaakt. Langs het strand naar de wijk Poble Nou en vandaaruit over de Avinguda Diagonal tot aan het Plein Francesc Macia. Vooral in het noorden heeft de Diagonal een 20 meter brede strook geasfalteerde stoep van meer dan een kilometer lengte in de middenberm: super! Daarna volgt nog 3km glad fietspad aan weerszijden. Via de Carrer de Josep Tarradellas, langs het Parc Joan Mirˇ en de Paral.lel kom je weer bij het hotel. ca 16km.

naar_de_sagrada_kl.jpg (4032 bytes) placa_d_espanya_kl.jpg (4124 bytes)
Door het drukke verkeer naar de Sagrada Familia Plaša d'Espanya

 

Dinsdag Night Skate (niet voor beginners!)

Skate-a-Around en de lokale skateleraar Carlos organiseren 's avonds een skate-clinic op de boulevard in Port Olimpic. Alleen Paul, Egbert, Peter en ik zelf besluiten naar Plaša de Catalunya te gaan voor de dinsdag night skate. Deze tocht is alleen voor zeer ervaren skaters aan te raden (neem dit serieus!). Met in totaal 13 skaters vliegen we in volle sprint door smalle straatje, over pleintjes en door rode stoplichten (geen blockers!). Het is goed opletten dat er geen auto's, brommers en voetgangers uit zijstraten komen.

dinsdagskate_kl.jpg (3699 bytes)
Vertrek van de dinsdag night skate op Plaša de Catalunya

De Spanjaarden kennen natuurlijk wel elke bloembak, putdeksel, etc.. Het tempo wordt helaas wel steeds onderbroken door een drinkpauze bij kraantjes. Drink dit overigens niet: er zit chloor in en is niet te zuipen. Koop flessenwater. We zijn op weg naar Carmello. Dit ligt nog hoger dan Parc GŘell. De klim is behoorlijk pittig. Enkele skaters zijn langzaam "aan het doodgaan" op de helling. Een goede conditie is welkom. Na de elfstedentocht op skates is mijn conditie wel okee en skate ik de Spanjaarden nog even zoek. Het afdalen is geweldig!! Zig-zaggend laat je je gaan. Net als een skiŰr probeer je de snelheid te controleren door met je skates parallel te slalommen. Als er auto's achteropkomen stop je even aan de kant. Als je rechtuit gaat haal je makkelijk 70km/uur. (gemeten op met de GPS). Dat is niet echt verstandig in de stad ;-)

Doe alleen mee als je echt goed kunt skaten en conditie hebt. Het is hun feestje en ze zijn er niet om je veilig naar huis te begeleiden. (het is niet vergelijkbaar met de Amsterdamse Friday Night Skate, of die van Parijs). Deze dinsdag bedroeg de afstand 18km.

Woensdag 4 oktober. Sitges.

Met de trein gaat de hele groep naar Sitges. Een badplaats 25km zuidelijk van Barcelona. De strandboulevard heeft echt schitterend superglad asfalt. Hier oefenen we wat remtechnieken en doen een wedstrijdje verspringen op skates. Na lekker relaxen op het strand en een duik in zee skaten we nog een rondje door de villawijk.

boulevard_sitges_kl.jpg (4303 bytes) stunten_kl.jpg (3965 bytes)
Peter, Lex en Luuk op het mooie asfalt in Sitges. Een prima plek om wat te oefenen met remmen.

Donderdag 5 oktober: Donderdag Night Skate.

De verkoudheid van gisteren is erger geworden en ik heb je hele dag in bed doorgebracht. De donderdag night skate wilde ik per se niet laten schieten, dus 's avonds de skates weer aan. In het Hard Rock cafe eten we nog onze laatste gezamelijk maaltijd. Op donderdag gaat het er rustiger aan toe en doen er zo'n 80 skaters mee. De hele Skate-a-Round groep doet mee behalve John, die beroofd was en de hele nacht in touw is geweest om zaken te regelen. Er wordt weer verzameld op Plaša de Catalunya. De start is wat chaotisch: Amalia geeft het startsein en skate het kruispunt op. Nog voordat iedereen erover is rijden de auto's alweer. Blockers kennen ze niet. Wachten op groen ook niet ;-) Er wordt lekker doorgeskate. Voetgangers moeten zich uit de voeten maken. Op de gekste punten weten ze waterkraantjes te vinden en wordt er gewacht to de rest is aangesloten. Dit is echt de sociale skateavond van Barcelona. Naast het station "Barcelona Sants" worden drank en snoep uit automaten getapt en weer is het gezellig kletsen. Vanavond skaten we de Montju´c op. Vanaf Plaša d' Espanya tot aan het Olympisch stadion is het makkelijk bergop skaten (3 ß 4 %). Vanaf daar splitst de groep. De grote groep daalt af Avinguda de Miramar. (Pas op voor de haarspeltbocht in de Carrer de Miramar!!) Met Paul, Mark, Peter, en twee Spanjaarden (Javier met GPS op zijn schouder) klim ik nog door naar het kasteel helemaal bovenop de berg. De afdaling hiervandaan is onwijs spannend. Midden in de nacht, geen verkeer, alle ruimte en een afdaling van 10%!! Als je even je remblok loslaat wordt je gelanceerd. Voorzichtig slalommend en deels op het remblok gaan we het eerste stuk naar beneden. Als het wat vlakker wordt en minder bochtig laten we de remmen los. Dan gaat het pas echt snel. Javier heeft op zijn GPS een snelheid gemeten van 67km/uur. Bij Port Olimpic sluiten we weer bij de rest aan op het terras voor de aprÚs-skate. Dit was echt te gek. Deze tocht inclusief de spectaculaire afdaling heb ik op video vastgelegd. Misschien dat je die nog in de Skate-a-Round bus naar Parijs zult zien. (En heel misschien nog op het web.)

sardana_kl.jpg (3961 bytes)
Achter de Sardana- dansers kun je zien hoe steil het afloopt.

Vrijdag 6 oktober: naar huis :-(

Nog lekker een terrasje pakken en klaarmaken voor de terugreis. In het vliegtuig kreeg Paul de stewardes nog zo gek om op skates door het gangpad te rollen. (en ze had nog nooit geskate) Misschien is zij de eerste die op 10km boven de grond heeft geskate :-) Helaas komen we van 23 graden in Barcelona om 18:15 in een koud en nat Amsterdam aan. De geplande deelname aan de Friday Night Skate valt dus in het water.:-(

Skate-a Round, Lex, super gaaf deze reis! Bedankt :-)

Hasta la vista :-)

draakje_kl.jpg (4261 bytes)Peter Nikkel. peter@nikkel.nl

NB: Pas op voor beroving op de Ramblas! Twee leden van de groep zijn hun mobieletelefoon kwijtgeraakt. Het is niet aan te raden 's nachts alleen naar het hotel te lopen. Als iemand vriendelijk op je afkomt en je wil begroeten met een handdruk en een klop op je schouder, weer dan meteen af. Voorkom dat ze bij je komen: het zijn professionals! Bij mij hebben ze het ook geprobeerd. Draag niets in je kontzak en schakel je telefoon van te voren uit, anders bellen ze je arm bij diefstal.