Kort verslag: Skate-a-Round New York 1-juni t/m 8-juni 2001: (klik op de plaatjes voor een grotere versie)
Door: Peter Nikkel

sk8-a-round_groep_kl.jpg (5216 bytes)
Ontmoeting met Empire Skate club. Leo, Dan.

Lekker een week skaten in New York met Skate-a-Round. De reis was zo gepland dat deze precies samenviel met het Liberty Skate weekend georganiseerd door de New York Empire Skate club. Er waren diverse activiteiten in het Central Park (clinics, roller disco) en extra Night Skates op Vrijdag en Zaterdag. In het weekend hadden we vaak regen, maar hebben we toch gereden omdat de temperatuur aangenaam was. Op zondag was er speciaal de Roll and Stroll van de Easter Seals: een 26 mile lange tocht, onder de Hudson door, er langs en er weer overheen. Dat was echt genieten :-)

We werden uiterst vriendelijke ontvangst door de lokale skatescene. Je hoeft maar naar een verzamelpunt in het Central Park te rijden en je hebt contact. Daar is het bovendien uitstekend skaten. Alleen tijdens de spits mag er autoverkeer rijden. Je kunt er meedoen aan een relaxte rollerdisco op Dead Road, slalommen, of gewoon in het gras liggen.


Wat opviel in New York was het slechte wegdek, veel kuilen, en zelfs grote stalen platen als afdekking op de weg. Je mag er niet op de stoep stoep skaten. Bovendien is het daar vaak te druk.
Voor New York moet je toch aardige ervaring hebben in streetskaten. Vooral tijdens de Tuesday Night Skate gaat het lekker hard. Goed kunnen remmen is een vereiste, vooral als je van de bruggen afrolt. Vrijwel iedereen draagt een helm. Geen overbodige luxe want het verkeer is niet zo gewend aan skaters. Soms rijd je in je enthousiasme door het rood en dat is oppassen, want er wordt niet geblocked.

duif_kl.jpg (4422 bytes)
Uitzicht van het Empire State Building.

Er valt in de stad veel te zien. Uiteraard hebben we een bezoekje aan het Empire State Building gebracht. Vandaar per verlengde limosine terug naar het hotel. Brooklyn Bridge is ook zeker de moeite waard. Verder heb ik zelf geen musea bezocht, dat kan ik ook nog doen als ik 60 ben. Op een gegeven moment heb je het wel gehad met drukte en het lawaai in de stad. Dit was een leuke en vermoeiende week. Op 11 augustus 2001 kwamen de New Yorkers met zo’n 80 skaters naar Amsterdam voor de FNS, en de night skates in Frankfurt en Berlijn.

Tips:

  • Zorg dat je een triband GSM hebt als je mobiel wilt bellen. Ze gebruiken een andere frequentie dan in Europa.
  • Een metro weekkaart voor $17 is ook handig als je vaker de metro pakt.
  • Autoverkeer in het Central Park: tussen 10:00 en 15:00 autovrij en ook na 19:00 !
  • Skate aan de linkerkant van de weg in éénrichtingsstraten. Daar ligt meestal ook een fietspad.

Movies:

Skate-A-Round exploring New York and Central Park (33MB)
Empire Liberty Skate Manhattan (41MB)

Easter Seals Sunday Roll & Stroll  (33MB)
Tuesday Night Skate New York (40MB)

Lang verslag: (klik op de plaatjes voor een grotere versie)

port-vell.jpg (41488 bytes)
Uitzicht op Manhattan vanaf de Ferry naar Staten Island.

Vrijdag 1 juni: Naar New york

De groep bestond uit 18 personen waarvan ik de meesten al kende uit het Vondelpark. Zo ook de reisleiding Erik Tange en Dorien Verveld. Het vertrek was om 14:00 op Schiphol. Aangezien we met Iceland Air vlogen, maakten we een tussenstop op IJsland (3 uur vliegen). Tijdens dit verblijf van anderhalf uur kan je helaas niet naar buiten :-(. In de verte kon je wel wat bergen met sneeuw zien. Voor de rest is het gesteente met een paar grassprietjes. Vervolgens is het nog vijf en half uur naar New York.

ontmoeting_bcn_skaters_kl.jpg (3894 bytes)
Erwin, Peter en Dorien voor het hotel.
t-shirts_kl.jpg (3481 bytes)
Woolworth Building op de achtergrond..

Vanaf JFK Airport reden we met een taxibusje de stad in. Al gauw zit je tussen de inmens grote gebouwen en de wolkenkrabbers. Het hotel “Malibu studios” ligt aan Broadway ter hoogte van de 103e straat. Deze buurt heet Upper-west side en ligt naast het skateparadijs Central Park. Verwacht geen luxe hotel, want dan moet je aardig wat meer geld meebrengen. (Door de dollarkoers van fl 2,65 was alles aardig aan de prijs.)

Tijdens het uitpakken van de koffers hoorde ik een verdacht geluid van de autobanden buiten op straat: …regen!! Zijn we net op tijd om met de speciale late editie van de Liberty Night Skate mee te kunnen doen, valt alles in het water :-( Centimeters hoog staat het water op Times Square. Dan maar de vakantie beginnen met een bezoek aan de kroeg.

 

Zaterdag 2 juni: De stad in.
bankje_kl.jpg (4450 bytes)
Rockefeller Center

Zaterdagochtend regent het nog steeds. De activiteiten van het Liberty Skate weekend in het Central Park verruilen we daarom voor een kijkje in het centrum te voet. Met de metro ben je vrij snel ter plekke. Er blijkt zelfs een heuse markt met kraampjes te zijn in het centrum. Daarvoor is een lange straat afgesloten. In het begin loop je regelmatig omhoog te kijken (zoals alleen toeristen doen ;-), maar al vrij snel ben je gewend aan de hoogbouw. Al slenterend bezoeken we Grand Central Station, Rockefeller plaza en wat winkels.

Central Park.

In de loop van de middag werd het droog en dus was het tijd om naar het hotel terug te gaan om de skates onder te binden. Meteen naar het Central Park geskate. Dat is een geweldig park! Uiteraard doen we de “Big Loop” een rondje van ca. 10,5km (ter vergelijking: het rondje Vondelpark in Amsterdam is 3,2km). Er zitten zelfs heuvels in waarvan één met geweldige afdaling inclusief haarspeldbocht.
Al snel hebben we contact met de lokale skaters o.a. Leo en Dan Burger. Er is een vast verzamelpunt in het zuiden-oosten van het park ter hoogte van de 65ste straat, "skaters curb" (lantaarnpaal W6704). Hier vind je vooral speedskaters en wielrenners die elke avond een paar rondjes trainen.

centralpark.jpg (60688 bytes)

Saturday Night Skate.
Om ca 20:00 is het verzamelen op Columbus Circle (zuidwestpunt van het Park, 60th St. en 8th Ave.) om de speciale Liberty Nightskate op zaterdag te doen (alleen deze zaterdag dus).Vlak voor het vertrek begint het opnieuw te regenen. Balen!. Een deel van onze groep druipt af naar het hotel. Schuilend onder de bomen worden er nog loten getrokken voor een miniloterij van het Liberty Skate weekend. Dan klaart het toch nog op en besluiten we alsnog te gaan skaten. Toerleider Jack, van de Empire Skaters, legt uit aan welke regels we ons moeten houden. Niet door rood skaten en beleeft blijven naar andere verkeersdeelnemers toe. Er zijn bij deze skate geen blokkers en sweepers. Goed oppassen dus wanneer de lichten op rood springen en iedereen doorskate om de groep niet te verliezen. Ik schat dat er maximaal 30 deelnemers waren.

jackjesse_kl.jpg (4617 bytes)
Toerleider Jack samen met Jesse de speedskater.
danerik_kl.jpg (4179 bytes)
Bigwheel-Dan en Hyperik.
blake_kl.jpg (5521 bytes)
Charming Blake :-)
platen_kl.jpg (5051 bytes)
gaten_kl.jpg (4649 bytes)
New Yorks wegdek: staalplaten en gaten.

Door de nattigheid is het glibberen door de stad. We pakken Broadway naar Times Square. In éénrichtingsstraten zijn soms aan de linkerkant fietspaden te vinden. We skaten daarom ook links. Als snel blijkt dat NY vol met gaten in het wegdek zit. En als er geen gat te zien is, dan hebben ze er wel een paar dikke stalen platen overheen gelegd met een opritje van asfalt eromheen. Deze zijn extra glad bij regen. Als we verderop ook nog bij wegwerkzaamheden komen dan wordt het echt klunen tussen de gaten en het verkeer dat behoorlijk vast zit. De afslaande auto’s lijken niet zo gewend aan langzaam verkeer en drukken vaak gewoon door. Flink uitkijken.

N.B.: Pas op als iemand aan de kant van de weg een hand opsteekt. Niet terugzwaaien ;-) De kans dat je een paar tellen later gesneden wordt door een taxi is groot.

Op het Father Demo Square in Greenwich village is het eerste rustpunt. Dit gebied verschilt nogal van het hoge stadscentrum. Mooie huizen rijen en stille straatjes. Hier woonden veel schrijvers en kunstenaars

nattebrug_kl.jpg (4999 bytes) mrx_kl.jpg (5261 bytes)
Natte houten planken maken de Brooklyn Bridge spekglad.

Bij de East River aangekomen skaten we de Brooklyn Bridge op. Jay waarschuwt ons al dat het fiets- en voetgangersgedeelte uit houten planken bestaat die nu spekglad zijn door de regen. Dit blijkt te kloppen :-).

hans_brug_kl.jpg (4830 bytes)
Hans bij zons ondergang.

Glibberend bereiken we de eerste pijler waar de gigantische tuidraden aan bevestigd zijn. Van hieruit zien we de zon ondergaan tussen de wolkenkrabbers die nu hun naam eer aan doen, vanweg de laaghangende bewolking. De autowegen liggen een etage lager onder het fietspad. Daar heb je dus geen last van.

Naast de Brooklyn Bridge ligt Pier nummer 17. Dit is een toeristisch gedeelte met enkele oude boten. Hier doen de Amerikaanse skaters een aanbod: ze willen een stuk van New York teruggeven: …Staten Island. "Daar is toch niets te beleven". Verder skatend komen we in Battery Park, het zuidelijkste puntje van Manhattan. Vanuit hier heb je zicht op het Vrijheidsbeeld (op een paar km afstand). Dit is ook de plek waar de veerboten vertrekken naar o.a. het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Mocht je weinig tijd hebben, dan pak je de helicopter vanaf één van de Heliports.

Langs de Hudson skaten we naar het noorden en passeren het World Financial Center met het schitterende Wintergarden. Een enorm paleis van glas en staal. D.m.v. een lucht brug is dit Center verbonden met het World Trade Center.

Op een mooi geasfalteerd fietspad rol je verder naar het noorden langs de West Side Highway. Even voorbij het vliegdekschip Intrepid, dat een sea-air-space museum is, skaten we door “Hell’s Kitchen”, de Ierse wijk, weer richting Columbus Circle. Inmiddels zijn we nog maar met een groepje van 15 overgebleven. Ondanks de nattigheid en de piepende lagers was een fantastische tocht. :-)

Zondag 3 juni: Easter Seals Roll & Stroll.

rollstroll_kl.jpg (7189 bytes)
De start van de Roll & Stroll
tunnel_kl.jpg (6724 bytes)
Voorzichtig bij de ingang van de tunnel.

Vroeg in de ochtend verzamelen we bij de Chelsea Pier Sports Complex voor de Easter seals Roll and Stroll. Een sponsortocht ten bate van gehandicapte kinderen. En ja hoor: 5 minuten voor het vertrek begint het weer hard te regenen en ziet alles grijs. Normaal zou je in zulk hondenweer niet gaan rijden, maar op de vraag van de organisatie of we er zin in hebben, juicht iedereen en vertrekken we voor de 26 mile. Na 15 minuten werd het al droog en kwam er een mild zonnetje door.

dineketunnel_kl.jpg (3838 bytes)
Dineke speert de tunnel in.

Door de Lincoln tunnel rollen we naar de andere kant van de Hudson. Je bent dan buiten New York uitgekomen in New Jersey. De organisatie doseert de hoeveelheid skater die tegelijk de tunnel in mogen. Ze weten ook hier van het IJ-tunnel-ongeluk in Amsterdam. De zuidelijke tunnelbuis was speciaal voor ons vrijgemaakt. De meeste wegen waren prima afgezet door de politie, of Marchals op fietsen of skates. Het deelnemersveld is langgerekt, omdat iedereen in z’n eigen tempo rijdt. De bevoorading was ook prima.

Vlak voor de George Washington Bridge moet je nog wel een aardige stukje klimmen en omdat de weg nog steeds nat was viel dit niet mee. Deze brug heeft pijlers van 183m en een overspanning van 1065m, geen kleintje dus. Door Harlem, Morningside Heights en Uper West Side skate je grotendeels op de rustige weg langs het Riverside park terug naar het eindpunt. Daar stonden pizza’s, drank en fruit klaar en kon je genieten van de zon, skatevoetbal en de gezelligheid bij de diverse stands. Zelfs een massagetent was aanwezig, met uiteraard een lange rij wachtenden.

beginbrug_kl.jpg (5352 bytes)
Aan oostzijde van de George Washington Bridge
peterbrug_kl.jpg (4848 bytes)
Middenop heb je een fantastsich uitzicht.
washingtonbrug_kl.jpg (3468 bytes)
Nog even in volle glorie
pizzas_kl.jpg (6999 bytes)
Uitstekende catering bij de finish.
3guys_kl.jpg (7441 bytes)
Dance scene

Foto: Dineke

‘s Middags nog lekker relaxen in het Central Park.. Op Dead Road (The Mall) is er elk weekend een DJ-stand ingericht met een ovale baan eromheen waar talloze kleurrijke skater zich al dansend vermaken. Heerlijke muziek en fantastische dansers. Je kunt meedoen, of op de heuvels erom heen lekker in het gras liggen toekijken. Echt een super relaxte sfeer. Muziek elk weekend van mei t/m oktober.

danceroad_kl.jpg (11507 bytes)
Lekker relaxt toekijken op Dead Road.
deadroad_kl.jpg (5523 bytes)
Elk weekend dansen rond de DJ-stand.

’s Avonds naar de top van het Empire State Building. Vanaf de 86-ste verdieping heb je een prachtig uitzicht. Miljoenen lampjes om je heen. Zelfs de contouren van de grote hangbruggen kun je herkennen door hun vele lichtjes. Weer beneden lieten we ons lekker decadent door een super vette limosine terugrijden naar het hotel. Er zaten maar liefst drie bankstellen en een bar over de volledige lengte in. Cool.:-)
.

aankomstlimo_kl.jpg (5642 bytes)
Comfortabel terug naar het hotel.
limo_kl.jpg (5326 bytes)
Die wagens zijn echt lang!

Maandag 4 juni: toeristisch skaten: Lower Manhattan

wallstreet_kl.jpg (6002 bytes)
Federal National monument op Wallstreet
skateonwood_kl.jpg (4291 bytes)
It's me: Ratelen over de planken.

Tijd om met de z'n allen op stap te gaan. Met de metro naar Lower Manhattan. Een deel van de groep pakte de boot naar het Vrijheidsbeeld. Het beeld zelf zijn ze niet in geweest, omdat er een lange rij stond. Met de andere helft namen we de ferry naar Staten Island. Je vaart dan voor het Vrijheidsbeeld langs en hebt dan bovendien een prachtig blik op de skyline van New York.(zie de grote foto aan het begin van het verslag).

kijkopbbridge_kl.jpg (8224 bytes) <= Jos wijst al aan waar we even later zullen staan.
Hier dus =>
bruggroep_kl.jpg (4772 bytes)

Eénmaal weer terug, reden we onder leiding van de reisleiders Erik en Dorien een toer door het financial district met o.a. het World Trade Center en Wallstreet. En toch ook weer even de Brooklyn Bridge op :-). Hier raakte Adalidy gewond toen een fietser haar raakte :-( Als je in volle snelheid over de planken naar beneden rolt, dan krijg je wel onwijs warme voeten! Op de terugweg naar het hotel vielen we nog even de skate shop Peck and Goodies binnen (we pasten er net in met 17 mensen). Leuke spullen, maar door de hoge dollar koers voor ons niet interessant genoeg.

streetb_kl.jpg (5884 bytes) Dit is het: het echte streetskaten in New York. Let op de linker foto eens op die maffe staalplaten op de kruising!

streetf_kl.jpg (5728 bytes)

 

Even na 19:00 sluiten ze het Central Park voor auto’s. Je kunt dan meedoen met de training van de speedskaters in Central Park. Die lui rijden dus echt hard. (Minimaal vergelijkbaar met de C-rijders in Nederland). Op m’n gewone skates en m’n videocamera in de hand meegereden. (filmpje komt ook nog op het web). Echter in de down hill aan de noordkant moest ik afhaken. De K2-flights beginnen bij hoge snelheden te trillen. Meefietsende wielrenners klokten 32mph (ca 50km/u). Echt gaaf :-) Erik Tange liet op z’n klappers even zien hoe hard we in Nederland kunnen knallen. (Hij heeft na thuiskomst inmiddels zijn eerste wedstrijden bij de C-rijders met eerste plaatsen bekroond).

 

Dinsdag 5 juni: Tuesday Night Skate

Lekker door de stad gelopen en nog eens het Empire State building op om bij daglicht van het uitzicht te genieten. Dat is ook beslist de moeite waard. Je ontdekt dan steeds meer details in de diepte, zoals terrassen op de lager gelegen daken. Zie ook http://esbnyc.com voor webcams om even rond te kijken in New York zonder 8 uur vliegen ;-)

diepte_kl.jpg (6376 bytes) Het is echt gigantisch hoog hoogbouw_kl.jpg (5392 bytes)


Tuesday Night Skate
Voor de Tuesday Night Skate van de Empire Skate club (www.empireskate.org) verzamelen we bij Krispy Kream Doughnuts (141 West 72nd Street, between Columbus and Amsterdam). Van hieruit is het weer knallen door het verkeer. Zorg dat je voorin blijft, want er wordt goed doorgeskate en door de stoplichten en het drukke verkeer ben je zo de groep kwijt. Geen blokkers dus! Later werd er een sweeper ingesteld. Wel handig, want als je achterop raakt, heb je geen flauw idee waar je bent. Zeker niet in de achteraf straten van Queens. We reden naar de East River en hoorden medeskaters over "een tram pakken" (!?). Dit blijkt de Roosevelt aerial Tramway te zijn,  een kabelbaan (grote skilift) naast de Queensboro Bridge. Je komt dan Roosevelt Island. Via de Roosevelt Island Bridge kom je dan vervolgens in Queens. Daar was het vrij donker en de buurt varieerde van laagbouw, rijtjes huizen, tot donkere achteraf straatjes. Terug naar Manhattan namen we het fietspad over de Queensboro Bridge. En dat die lang is merk je wel aan de klim naar het midden :-). Na afloop schoven we aan tafel bij de Chinees “China Fun”, waar ze niet vreemd opkeken toen we naar binnen rolden. Weinig foto's, maar dat vul ik later aan met video.

tuesjay_kl.jpg (4594 bytes) koppen_kl.jpg (4505 bytes)
Bezwete koppen bij de rustplaats. Dineke, Waldo, Jos en Maaike2.

 

Woensdag 6 juni: Wednesday Night Skate
hansginio_kl.jpg (5505 bytes) <= Hans en Ginio nieuwe moves aan het oefenen.
Hyperik jumpt over een vuilnisbak =>
jumperik_kl.jpg (5015 bytes)

Lekker slalommen en springen in het Central Park. Hierbij liepen Waldo en ik nog wat schaafwonden op, omdat we wat al te enthousiast bezig waren. (wel met beschermers). Vervolgens met een Dineke, Hans, Maaike, Henk en Waldo onder leiding van Blake en Jesse een tocht gemaakt naar het noordelijkste puntje van Manhattan: “The Cloisters”. Onderweg, langs het Riverside Park, kom je dan ook nog bij Grants Tomb. Hij was de opperbevelhebber van de federale troepen tijdens de burgeroorlog en de 18e president. The Cloisters is een wereldberoemd museum met Middeleeuwse kunst.. Je bent hier even weg uit de hektische stad. Aan de oostzijde kun je de Bronx zien liggen.

granstomb_kl.jpg (5384 bytes)
cloisters_kl.jpg (4719 bytes) Henk, Dineke en Jesse op het noordelijkste puntje van Manhattan.
cloisters2_kl.jpg (5283 bytes) Blake gidst ons weer terug naar het centrum.
Grants Tomb langs de Hudson

‘s Avonds meegedaan aan de Wednesday Night skate. Deze night skate is wat socialer met ongeveer 100-150 deelnemers. Verzamelen om 20:00 op Union square Park (www.WeSkateNY.org)
We worden nog speciaal welkom geheten en Erik mag zelfs meeblokken. Het gaat wat minder hard en de groep blijft beter bij elkaar. Ook hier weer oppassen met het verkeer. Jay, die de tocht leidt, staat af en toe op een kruising wel het verkeer te regelen, maar verder is het weer goed opletten. De route bleek dezelfde als die van zaterdag. ’s Nachts bij het hotel ging ik met Waldo, Henk en Erwin nog wat nadrinken op de bankjes op straat. Bedenk wel dat alcohol drinken op straat niet toegestaan is. Vandaar dat iedereen uit een plastic zakje lijkt te drinken ;-)

taxies1_kl.jpg (6793 bytes) taxies2_kl.jpg (6741 bytes)
Op weg naar de start van de Wednesday Night Skate. Taxi's, reclame, taxi's, nog meer reclame. Je moet geen claustrofobie hebben.
unionsquare_kl.jpg (6088 bytes) coordinatie_kl.jpg (5136 bytes) oranje_kl.jpg (5823 bytes)
Verzamelen op Union Square Park Jay coördineert de boel. Wel opvallende shirtjes, maar toch geen blockers.
tshirtswap_kl.jpg (4635 bytes) wednesdaydinner_kl.jpg (4876 bytes) finaldrink_kl.jpg (6088 bytes)
T-shirt swap. Jesse staat al in het Skate-a-Round shirt en geeft ons shirts van de Empire Skate lub. Na-tafelen, want van skaten krijg je trek. Desmond, Marcia, Jesse en Erik tijdens de laatste borrel.

 

Donderdag 7 juni: Terug naar huis.

’s Ochtends nog wat door de stad geskate met Maaike op zoek naar een Alley Mc Beal-poster! Nu heeft bijna elk tv-station wel een winkel waar je mokken, t-shirts en andere stuff van je favorite serie kunt kopen, maar de mensen op het FOX-hoofdkantoor wisten niet eens wáár ze er één hadden! Tijdens deze speurtocht hebben we wel nog een stuk geskate over Lexington Avenue en Park Avenue in het duurdere Upper Midtown.
’s Middags met een deel van de groep nog gepicknicked in het Central Park voordat we de bus naar JFK pakten om weer naar huis te vliegen. Vrijdag 8 juni waren we ruim op tijd terug om met een Jetlag aan de Friday Night Skate in Amsterdam mee te doen. :-)

park_kl.jpg (7284 bytes)
Dit park zullen we helaas achter moeten laten. Ze wilden het ons niet verkopen.:-(

filmer_kl.jpg (7855 bytes) Skate-a Round, Lex, supergaaf deze reis! Bedankt :-)
I will be back :-)

Peter Nikkel.

peter@nikkel.nl

Links:

My 2002 NYC report

Meer foto's van Blake Lambert: www.roadskater.net (Liberty Skate)
www.WeSkateNY.org Wednesday Night Skate
www.empireskate.org Empire Skate Club
www.esbnyc.com Empire State Building
www.newyork.com
www.skate-a-round.com
www.skatecity.com/nyc/